Cuma, Kasım 20, 2009

sleep furiously


göz alabildiğine geniş çayırların ortasında, elinde bastonu çan çalarak ilerleyen bir adamın görüntüsüyle açılıyor sleep furiously. sonra okul. bir avuç öğrenci el işi dersinde, okul bahçesinde, yemek masasında. sonra yine yeşil. saman balyaları paketleniyor birer birer. telaşlı adımlarla evinden çıkan bir kadın gözüküyor ardından. komşusuna hal hatır sorup kiliseye doğru yola koyuluyor. kürsüyü derleyip toparlamak için. okul. müzik dersi. tarlalar. saman balyaları... bize neler olup bittiğini anlatacak biri lazım. o da görünüyor işte tepede. ekranı bir uçtan bir uca katederek kasabaya iniyor gezici kütüphane görevlisi john jones (okunuşunda ritm duygusu barındıran adların iyi anlatıcı olduğuna dair fonetik inançlarım var).

gideon koppel'in yönettiği belgesel, galler'de yer alan trefeurig kasabasını anlatıyor. kasabada okul binası kapanmak üzere. eski usul üretim biçimleri, son model dünya düzeninin hızına ayak uyduramıyor. trefeurig yok olmak üzere. kırsal yaşamın gündelik gerekleri, sosyal etkinlikler normal seyrinde devam etse de, ölümün eşiğindeki kasaba zihinleri kemiriyor.

sanılabileceğinin aksine bir köy romanı değil sleep furiously. eskiye özlem, kaybolana ağıt gibi keyif verici maddelerin tuzağına düşmüyor koppel. geçmişi insanların anlattıklarında duyuyoruz yalnızca (renksiz yeşil düşünceler?). zamandan geriye kalan tek şey anılarsa, bırakalım kim yaşamışsa onun anısı olmaya devam etsin. anıların dışında, onu çevreleyerek sonsuz güzellikte akıp geçiyor sesi ve görüntüsü iç içe duran zaman. ve öfkeli uykunun sonunda dünya patlamayla değil iniltiyle son buluyor. filme adını veren chomsky, yapıyı doğru kursan da anlamdan yoksun olabilir derken böyle bir şey düşünmüş müydü bilmiyorum. yapıyı anlamlı kılan onu sarıp sarmalayan zaman olabilir mi hocam?

aphex twin - desson kalef
[silindi]

filmin müzikleri aphex twin'e ait. richard d. james, artık aphex twin adıyla müzik yapıyor mu ki diye sorarsanız müzik dünyasını takip yeteneğinize hayran kalır, devamında parçaların saw2, drukqs ve i care because you do albümlerinden alındığını söylerim. adamın büyük hayranları, filmdeki tüm seslerin richard d. james tarafından yaratıldığı yolunda bir söylenti çıkarırsa inanmakta güçlük çekmem.

son olarak, sleep furiously'yi izlemenizi tavsiye etme cesaretini bulsam da kendimde... sadece cesaretini bulabilirim. tavsiye edemem.

Hiç yorum yok: